Olli Kunnarin ensimmäinen haaste miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana on takana. Veljekset voittivat uuden päävalmentajan johdolla Euroopan Kultaisessa liigassa kaikkina kolmena turnausviikonloppuna yhden ottelun ja hävisivät toisen. Loppusijoitus oli seitsemäs, mutta Final 4 -paikka oli lopulta parhaimmillaan vain kahden eräpisteen päässä.

Ensimmäisenä viikonloppuna Tampereella avaus Kroatiaan vastaan oli vaisu (1–3), mutta kaksi päivää myöhemmin Belgia kaatui todella hyvällä esityksellä 3–0. Espanjassa Virosta otettiin tyylikäs voitto 3–1, mutta kotijoukkue rutisti voiton Veljeksistä seuraavana päivänä 1–3. Tsekeissä napsahti kesän makein voitto kotijoukkueesta 3–2, mutta Romania pelissä 2–0 -johdon muuttuminen 2–3 -tappioksi lasketaan pettymykseksi.

– Kultaisessa liigassa oli meiltä paljon hyvää, mutta toki myös paljon asioita, joita pystymme tekemään paljon paremmin. Pelin taso ailahteli vielä liikaa pelien sisällä ja yleensäkin pelin välillä, mutta kaikki viikonloputhan olivat aika samanlaisia voitettuamme aina yhden ja hävittyämme yhden ottelun. Tähän asiaan en vielä ole äkkiä keksinyt syitä, päävalmentaja Kunnari tiivistää.

Parhaita puolia kesässä oli Kunnarin mukaan pelityyli ja -ilme hyvillä hetkillä, joita riittikin mukavasti.

– Todella työteliäs joukkue tekemään töitä puolustuksessa ja jatkopallopelaaminen parhaimmillaan oli erinomaista. Isot kehityskohteet ovat siis tasaisuuden löytyminen sekä ”kuopista” ylös nouseminen mm. helppojen asioiden hyvin tekemisellä.

Kunnari kiittelee myös joukkueen lähtökohtia, joihin päävalmentajaksi pääsi.

– Ehdottomasti näin. Yhteisiä kokemuksia oli joukkueella jo takana, vaikka kyseessä onkin nuori ryhmä. Ryhmähenki on hyvä ja suuri osa pelaajista samassa tilanteessa uralla. Oli helppo tähän tulla, kun töitä on tehty jo edellisillä kausilla.

Veljeksillä on edessä upeita mahdollisuuksia tulevina vuosina: MM 2025, koti-EM 2026 ja MM-2027 sekä tietysti Los Angelesin olympialaiset 2028.

– Mahtavia mahdollisuuksia todellakin. Parhaat pelit ovat tällä ryhmällä edessä. Toivon, että seurajoukkuekausilla pelaajat menevät eteenpäin henkilökohtaisilla taidoilla. Tässä hommassa pitää katsoa tätä päivää, huomista ja kauemmas tulevaisuuteen samanaikaisesti. Meneillään oleva päivä kuitenkin ratkaisee eniten. Pidemmälle katsominen taas tuo auttavaa perspektiiviä. Unelmia pitää olla.

Ensimmäinen Kunnarin, ja muunkin uuden maajoukkueen staffin kesä, oli kaikkiaan kovin lyhyt.

– Ainahan sitä toivoisi enemmän aikaa pelin ja kaiken muunkin kehittämiselle. Nyt toisaalta voi ottaa vähän happea ja keskittyä fysiikan tekemiseen. Toivottavasti ensi kesälle tulee sitten mittaa paljon enemmän!

Kun Suomi on EM-kisojen 2026 yksi kisaisännistä, se ei pelaa loppukesästä EM-karsintoja. Ohjelmassa on kaksi kohtaamista heinäkuun lopussa (27.7. ja 28.7.) Suomessa Bulgarian kanssa, joka on myös yksi EM-kisaisännistä. Bulgaria pelaa parhaillaan Nations Leagueta, jossa se on voittanut yhden kuudesta pelistään tähän mennessä. Bulgarian maailmanraking on juuri nyt 20.

MM-kisoista 2025 ja koti-EM:stä 2026 Kunnari suostuu jo vähän fiilistelemään.

– Ensinnäkin tietysti toivomme, että sinne päästään. Jos/kun sinne päästään, niin ensinnäkin se on ihan uskomaton mahdollisuus joukkueelle. Tiedän, että ensi kesänä olemme kovempia ja parempia, joten mahdollisuuksia on kivasti. Kotikisojen 2026 ajatteleminen saa jo nyt kylmiä väreitä kotiyleisön edessä pelaamisen osalta.

2025 MM-kisat ovat isossa roolissa myös tulevia vuosia ajatellen. Rankingpisteitä on jaossa paljon ja esimerkiksi olympialaisia 2028 ajatellen sieltä mahdollisesti kerättävät pisteet jo avainasemassa.

Päävalmentaja miettii hetken valintaansa kesän MVP:ksi maajoukkueessa.

–  Paljon voisi nostaa tietysti eri nimiä esille, mutta lopulta nostan Voitto Köykän. Hän oli omalla pelipaikallaan pelistä toiseen vahva ja pelimme kulmakivi.

Kesä jatkuu selkeällä suunnitelmalla myös Kunnarin osalta.

Puramme pelit staffin kanssa ja pidämme henkilökohtaiset palaverit kehityskohteista. Lomaillaan hieman kotosalla rauhaksensa ja sitten ryhdytään valmistautumaan kohti loppukesän leiritystä.

Ensimmäisen kesän oppeja Kunnari myöntää reilusti myös saaneensa.

– Kyllähän virheitä aina tulee ja varsinkin pelitilanteet ovat sellaisia, että miettii, olisiko pitänyt tehdä jotain tai jättää tekemättä. Omia päätöksiä pitää pohtia, kun tappioitakin tuli. Se kuuluu tähän työhön.

Suomi jäi päätöspelin kahden eräpisteen päähän lopputurnauspaikasta

Suomi sijoittui siis lopulta seitsemänneksi Kultaisessa liigassa. Marginaalien pienuudesta kertoo se, että jos esimerkiksi viimeisessä ottelussa Karlovy Varyssa Suomi olisi voittanut 2–0-johdostaan kolmannen erän Romaniaa vastaan, olisi se ollut mukana Final 4 -lopputurnauksessa yhden erävoiton Viroa vähemmän antaneena muuten tasapisteissä ja -voitoissa.


Miesten Kultaisen liigan tulokset

  • 17.5. klo 19:30 Suomi – Kroatia, 1–3
  • 19.5. klo 17:00 Suomi – Belgia, 3–0
  • 25.5. klo 18.00 Suomi – Viro, 3–1
  • 26.5. klo 13.00 Suomi – Espanja,1–3
  • 30.5. klo 18.30 Suomi – Tsekki, 3–2
  • 31.5. klo 18.00 Suomi – Romania, 2–3
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail