Miesten lentopallomaajoukkue otti hurjan taisteluvoiton ennen ottelua Kultaisessa liigassa tappioitta olleesta Tsekistä sen kotikentällä Karlovy Varyssa. Viiteen erään venynyt peli päättyi lopulta 3-2 (16-25, 25-23, 30-32, 25-22, 15-11). Kaksi sarjapistettä piti vielä Veljesten toiveet Final4 -paikasta elossa, mutta ei omissa käsissä.

Tsekki varmisti Final 4 -paikan isäntämaa Kroatian seuraksi jo voittamalla kaksi erää ottelussa.

Kahdesta viimeisestä paikasta käyvät vielä kisaa Suomen lisäksi Ukraina, Portugali, Espanja, Belgia ja Viro.

Alexej Zhbankov käytti paikkansa päästyään avaukseen tehden 16/+8 peräti 71 % hyökkäyksellä Luka Marttila ja Niko Suihkonen hoitelivat yleispelaajan tontit (33/+11) yli 50 % hyökkäyksellä. Suihkonen ei tehnyt yhtään suoraa hyökkäysvirhettä ja puolusti illan edetessä upeasti. Marttilan vastaanotto puolestaan oli loistotyötä. Hakkuriksi toiseen erään tullut Joonas Jokela teki 13/+6 63 % hyökkäyksellä vain yhdellä hyökkäysvirheellä ja häntä ei torjuttu kertaakaan.

Severi Savonsalmen sairastelun takia sivussa olo ei haitannut, kun penkiltä löytyi Alexej Zhbankov sekä loppupeliin Petteri Tyynismaa (8/+7) upeisiin esityksiin. Voitto Köykkä oli jo tutun maaginen läpi ottelun.

Suomi teki otteluun peräti 34 syöttövirhettä, mutta Tsekkikin 22.

Tsekki oli ennen ottelua MM-rankingissa vielä jaossa olevien 15 paikan maiden joukossa seitsemän ja Suomi kymmenes. Suomen voitto Tsekeistä alkoi jo varmistella MM-kisapaikkaa isolla todennäköisyydellä.

Euroopan rankingissa maat ovat sijoilla 13 (Tsekki) ja 15 (Suomi).

PELIN KULKU

Suomen avaus: Fedor Ivanov, Aaro Nikula, Antti Ronkainen, Luka Marttila, Ruslan Zhbankov, Miika Haapaniemi, Voitto Köykkä (lib.).

Tsekki oli avauserässä lähes täydellinen ja sulatti Suomen erän edetessä tehoillaan sekä virheettömyydellään. Kotijoukkueen vastaanotto oli 92% ja hyökkäys 64%. Suomi ei saanut erässä syöttövuoroillaan yhtään pistettä.

Toiseen erään hakkuriksi tuli Joonas Jokela Aaro Nikulan tapettua avauserässä 2/9 hyökkäystä. Suomen illan ensimmäinen omalla syöttövuorolla tehty piste tuli pallossa numero 47 ja seuraava heti perään. Suomi käänsi alkuerän jälkeen hallinnan itselleen Joonas Jokelan johdolla. Vaikka Veljekset teki erään seitsemän syöttövirhettä, niin silti nimenomaan syötön paineella se käänsi ottelun kulun oikeaan suuntaan. Myös hyökkäys (63%) toimi hienosti.

Kolmannessa erässä Suomella oli kuusi eräpalloa, joista neljä perättäin (24-20), mutta Tsekki nousi viidennellä omallaan erävoittoon (30-32). Heikon alun jälkeen Alexej Zhbankovin syöttövuorolla Suomi otti erän hallinnan johtaen muutamaankin otteeseen sitä neljällä pisteellä.

Petteri Tyynismaa tuli Veljeksiltä peliin neljänteen erään Miika Haapaniemen tilalle. Suomi vei erää mukavasti aivan eräpallon aatolle asti, mutta jälleen Lukas Vasinan syöttövuorolla kotijoukkue nousi uhmaamaan. Lopulta Veljekset päästi piinasta jälleen Zhbankov, tälle kertaa torjumalla 25-22 -voittopallon kenttään.

Fedor Ivanov löysi päätöserässä syötönsä mukavalla hetkellä ja parilla ässällä nosti Suomen 8-5 -johtoon. Tällä kertaa Veljesten ote piti tiukkana ja voitonjuhlat saivat käynnistyä Tsekin verkkosyötön myötä numeroissa 15-11.