Suomi sitten pelaa vihdoinkin lentopallon MM-kisoissa, hienoa. Lupasin laittaa lyhyen kirjoituksen lentisfaneista ja niiden merkityksestä. Olenko minä ollenkaan fani, koska en yleensä riehu enkä taputa lentopallopelissä? Kyllä, kyllä minä olen fani. Seuraan vain peliä toisenlaisilla silmällä kuin se oikea fani. 
Oikea Fani? Niin, juuri sinä, joka uskallat riisua pelin aikana itseltäsi sen normaali naamarin, joka seuraa sinua esim. työpaikallasi ja omalla paikkakunnallasi. 
No, ehkä ruskeaa juomaa on otettu muutama lasi, mutta yhtä kaikki, päästä itsesi irti Suomen pelin aikana. Kun itse olin vuonna 1982 Argentiinan MM-kisoissa pelaajana, mukana oli yksi fani Pieksämäeltä. Hän tosi oli mukana meidän jokaisessa turnauksessa ulkomailla. Vain yksi fani ! Hän oli meidän seitsemäs pelaajamme silloin. Jos pelasimme pelejä Suomen maalle, pelasimme myös jollakin tavalla pelejä hänelle. Nyt meitä on yli 2000 fania Puolassa. Mikä on fanien merkitys joukkueelle? Pelaajat rakastavat teitä! Pelaajat juttelevat teistä! Pelaajat nauravat teille ! Pelaajat arvostelevat positiivisesti teitä ja teidän toilauksianne! Mutta he haluavat teidät kaikki samaan yhteiseen perheeseen. Kun Maamme laulu soi, silloin olemme kaikki yhtä perhettä. Moni pelaaja on nukkunut viime aikoina 3-5 tunnin yöunia. Miksi? Koska heillä on tavoite, jota kohti mennään ja se kohde, ensimmäinen peli Kuubaa vastaan 1.9 lähestyy uhkaavasti. Pelaajat ovat kaikki erilaisia ihmisiä, jotka purkavat jännitystään kaikki eri tavoilla. Älkäämme tehkö heille tätä tietä liian raskaaksi, koska kilpailu maailmalla on tässäkin lajissa äärettömän kovaa. Olkaamme heidän mukanaan koko turnauksen ajan. Annetaan heille energiaa myös epäonnistumisen hetkellä ja sen jälkeen. Miksi? Koska olemme yhtä perhettä kaikki. On vain pallo, verkko, vastustaja ja 9m x 9 m taistelualue, jota me yhdessä hallitsemme. 
Hyvää matkaa Puolaan, me FANIT! 

Jone (Jouni Parkkali) 

Fani on sanana alkujaan peräisin latinasta. Fanum tarkoittaa temppeliä ja fanaticus temppelipalvelijaa – asialleen omistautunutta.

Toisin kuin leipätyötään tekevillä kriitikoilla, faneilla on mahdollisuus sanoa melkein mitä vaan. Tärkeää on myöskin se, että fanituksen kohteeseen suhtaudutaan intohimolla, ja pienetkin yksityiskohdat huomataan. Piilomerkityksiä etsitään, ja esimerkiksi yhteiskunnallinen keskustelu scifi- ja fantasiapiireissä on hyvin yleistä. Fanikulttuurin on myös sanottu antavan vähemmistöille äänen – siinä missä akateeminen keskustelu kuuluu harvoille ja on melko suljettua, faniyhteisö ottaa hellään huomaansa myös muunlaista analyysia. Olisi kuitenkin älyllisesti epärehellistä kietoa fanikulttuuri johonkin suvaitsevaisuuden ja jaetun rakkauden vaaleanpunaiseen vaippaan, sillä faniyhteisöissä on olemassa tiettyjä konventioita, joista poikkeavaa tulkintaa ei välttämättä katsota suopein silmin. Get a Life pohdintaa fanikulttuurista (http://geekgirls.fi/wp/blog/2012/06/11/get-a-life-eli-hieman-pohdintaa-fanikulttuurista/ )

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail