Suomalaiset lentopallofanit ovat kulkeneet ympäri maailmaa kisoja katsomassa jo ennen suomalaisen lentopalloilun virallisen faniyhdistyksen, FinFanTeamin perustamista.

”Yhdessä Lentopalloliiton ja matkanjärjestäjä Aikamatkojen kanssa teimme useita järjestettyjä matkoja ulkomaille”, kertoo todellinen lentopallon pioneerifani Jaakko Jaska Lepistö. Saimme häneltä muutamien vuosien kisatunnelmia kerrottavaksemme. Nämä kisamatkat on tehty siis eFFT.

Miesten EM-kisat ja olympiaesikarsinnat vuonna 2007

Ensimmäinen suuri järjestetty fanimatka tehtiin miesten EM-kisoihin Moskovaan syyskuussa 2007. Moskovaan matkustettiin yöjunalla, matkalla mukana noin 330 fania. Jo matka sinne oli mahtava – tutustuttiin toisiin, pidettiin hauskaa ja laulettiin.

Pelipaikalla oli kattavat turvallisuusjärjestelyt, mikä oli meille uutta. Metallipaljastamien läpi hallille. Ei mitään juomia sisään ja Suomen lippujen varretkin tarkastettiin, että niitä ei vain olisi teroitettu.

”Hallin vieressä oli baari ja sen edessä iso terassi. Ensimmäisen Suomen pelin jälkeen kokoonnuimme sinne. Tunnelma oli hieno ja fanit iloisella mielellä. Loppuillasta raikasi laulukin. Seuraavana päivänä terassi oli suljettu poliisin nauhalla. Ei enää lauluja laulettu terassilla”, muistelee Jaska.

Suomelle ikimuistettava turnaus, hieno 4. sija.

Joulukuussa oli miesten olympialaisten esikarsinnat Unkarin Szombathelyssa. Lentopalloliitto oli hankkinut faneille liput. Hyvä niin, sillä turnauksen aikana teimme huomion, että turnaukseen ei myyty ollenkaan lippuja.

Miesten olympiakarsintojen välierät ja MM-kisojen karsinnat vuonna 2008

Tammikuussa 2008 pelattiin miesten olympiakarsintojen välierät Turkin Izmirissa. Mieleen jäivät vahvat turvallisuustoimet, jotka saavuttivat vallan hupaisiakin piirteitä.

Suomen lipun väreihin pukeutuneita lentopallofaneja istuu katsomossa.

Matkalla mukana ollut seinäjokelainen Kai Lepistö kertoo, että kolmisensataa mellakkapoliisia vartioi 30 suomalaista ja suurin piirtein yhtä montaa paikallista ihmistä. Kun istuimme katsomossa turkkilaisten vieressä, mellakkapoliisit tulivat väliimme, jotta emme ala rähinöidä. Heillä olivat mellakkavarusteet päällään: kypärät, liivit ja pamput. Suomalaisia homma lähinnä nauratti. Ensimmäisen pelin jälkeen poliisit huomasivat, että eivät suomalaiset rettelöi, eikä meitä tarvitse vahtia.

Samalla reissulla suomalaisten oluenjuontimatka oli hämmentävä kokemus. Baariin ovessa luki, että olut maksaa euron. Istuimme pöytään, mutta pian meille alettiin tuoda kaikenlaista pöperöä. Sanoimme, että emme olleet tilanneet niitä. Kun lasku viimein tuli, oli se kolmesta oluesta 50 €.

Toukokuussa samaisena vuonna pelattiin myös miesten MM-karsinnat upeassa Tsekin Liberecissa.

EM-karsinnat ja – kisat vuosina 2009–2010

Syyskuussa 2009 miesten lentopallon EM-kisat pelattiin Turkissa, Istanbulissa ja Izmirissa.

Istanbul

  • vuorokauden läpi sykkivä iso kaupunki
  • pitkä kävelykatu, jossa kulki ratikka
  • hienot nähtävyydet
  • kovat ruuhkat, röyhkeää autoilua

Pelien päätyttyä busseja ei enää kulkenut, vaan jouduimme käyttämään takseja. Ensimmäisen pelin jälkeen hinta oli kympin paikallista valuuttaa. Sitten kun taksit huomasivat, että tarvitsemme heidän palvelujaan, niin sen jälkeen hinta nousi kaikilla takseilla kolmeen kymppiin.

Istanbulista jatkoimme Izmiriin. Lentokentällä kaaos, ja suomalaisfanien lento peruttu. Matkanjärjestäjän ammattitaidolla asiasta selvitettiin, ja fanit saatiin buukattua eri joukkueiden koneisiin. Laukut tulivat perässä vasta paljon myöhemmin. Izmir sijaitsee meren rannalla, vuorten välissä. Paljon oli jo puhuttu savusumusta, joka välillä peittää koko kaupungin. Savu laskeutui laaksoon, hengittäminen oli vaikeaa, eikä kaveria näkynyt kadun toisella puolella ollessa.

Toukokuussa 2010 pelattiin miesten EM-karsintapelit Riikassa, Latviassa hyvin tuloksin.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail